Szarlotka japońska z czekoladą miętową
to propozycja na proste i niebanalne ciasto inaczej zwane MAKOWCEM Z JABŁKAMI I MIĘTOWĄ CZEKOLADĄ
To sprężyste, wilgotne ciasto. Miętowy aromat czekolady doskonale podkreśla smak ciasta.
- 6 szt jajek
- 250g masła Finuu
- 3 łyżki cukru brązowego (może być Golden Syrup, będzie smaczniejsze)
- 250g maku
- 700g jabłek
- 10 łyżek grysiku
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść rodzynek
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- szczypta soli
Mak przepłukać, zalać wrzątkiem, dodać cukier waniliowy i gotować 3 minuty. Mak można zmielić, ale niekoniecznie.
Załączyć piekarnik, by nagrzał się do 200oC.
Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z makiem.
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, zmiksować. Następnie dodać mak z jabłkami i wymieszać łopatką. Wsypać grysik, proszek do pieczenia, rodzynki i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać 1/3 białek do ciasta, delikatnie wymieszać, dodać kolejną 1/3 część białek, delikatnie wymieszać. Dodać ostatnią partię białek, wymieszać i delikatnie przelać na blachę.
Ciasto piec w 200oC przez 15-20 minut (pilnować, by góra się nie przypaliła) i zmniejszyć temperaturę do 170oC.
Odłożyć do wystudzenia.
Masa czekoladowa:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 krople Forever™ Essential Oils Peppermint
Masło rozpuścić, dodać kakao, cukier puder i dokładnie rozmieszać, by nie było grudek, dodać olejek miętowy i wymieszać. Gdy polewa zacznie zastygać, udekorować nią ciasto.
Smacznego!
Szarlotka japońska z czekoladą miętową to ciasto, które rewelacyjnie sprawdzi się zarówno podczas uroczystości rodzinnych, świąt Bożego Narodzenia, czy Wielkanocy. To ciasto, które z przyjemnością będzie skonsumowane z pyszną kawą w niedzielne popołudnie.
Pięknie sie prezentuje to ciacho i wygląda bardzo apetycznie. Chetnie skorzystam z Twojego przepisu. 😉
Polecam zwłaszcza teraz na Święta Bożego Narodzenia… mak, jabłka – smaki tradycyjnych świąt 🙂
Świetny przepis, a ciacho wygląda bardzo apetycznie. Czy można dodać inne masło? Chyba tego tutaj nie kupię.:-(
Tak, można dodać zwykłe, niesłone masło i na pewno się uda 🙂
Wygląda obłędnie! Musi być przepyszne.